European Individual Chess Championship

WCCC Ohrid: 01.09-08.09.2018

European rapid and blitz championship

Проблем на денот

Филип Панчевски првак на Македонија за 2018 година

За затвореното првенство на Македонија за 2019 година, покрај победникот се пласираа и Звонко Станојоски, Никола Николовски, Љубиша Андоновски, Емил Ристески (14 годишен) и Орце Данчевски.
Партии и детали за турнирот на http://chess-results.com/tnr397410.aspx?lan=1
Конечен пласман и листи на наградени:

European Rapid & Blitz Chess Championship – Skopje 2018

Од 6ти до 9ти декември во Скопје се одржа Европското првенство во брз и забрзан шах (European Rapid & Blitz Chess Championship).

На следниот линк може да ги погледнете резултатите од првенството.

https://eirbcc2018.com.mk/awards/

 

Партиите може да ги видите на следните PGN документи:

European Blitz Chess Championship 2018

European Rapid Chess Championship 2018

 

Отворено првенство на Македонија

Отвореното првенство на Македонија ќе се одржи во Скопје, од 15-23 декември 2018 година, во хотел „Stone Bridge“, кеј Димитар Влахов бр.1, во организација на Шаховската федерација на Македонија.
Турнирот е од отворен карактер за сите играчи со FIDE ID код кои се наоѓаат на македонската рејтинг листа. Се игра по Швајцарски систем од девет (09) кола и се рејтингува во ФИДЕ. Важат Правилата на FIDE.

Пријавување најдоцна до 14 декември 2018 година на е-маил: slakinski@yahoo.com

Повеќе информации на следниот линк: Распис_Отворено првенство на Македонија 2018.

Претседателот на ШФМ избран за претседател на Натпреварувачката комисија на ЕЦУ

Претседателот на ШФМ е избран за претседател на Натпреварувачката комисија на Европската шаховска унија (ЕЦУ) , повеќе за оваа вест во следниот линк на „Нова Македонија“:

Богоевски е претседател на натпреварувачка комисија на ЕЦУ

Заврши Светскиот 61-от Конгрес на Шаховска композиција

Повеќе во следниот прилог на Нова Македонија:

Успех на македонските составувачи на шаховски проблеми на турнирите во Охрид

Прилог на Нова Македонија

На следниот линк прочитајте повеќе за шахот во Македонија и претстојните настани на ШФМ:

Карпов ќе игра симултанка в година во Скопје?

 

XXVII Team Championship of Macedonia

Уште една титула за Алкалоид

Алкалоид од Скопје повторно ја оправда улогата на фаворит и ја одбрани титулата. Но, не беше се така лесно како што покажува завршната табела.

Натпреварот со Гамбит Ассеко СЕЕ беше посебно интересен и заврши со нерешен резултат.Се истакна Орце Данчевски со победата против украинскиот велемајстор Јуриј Криворучко.

Внимание со својот успешен настап привлече младата екипа на МШК Центар составена од шахисти до 18 години.

Победничкиот пехар го врачи Директорот на Агенцијата за млади и спорт, г-дин Дарко Каевски.

 

Конечна табела:

Сите резултати,состави на екипите,одиграни партии,фотографии и статистички податоци можеа да се следат на следниот линк.
http://chess-results.com/tnr371235.aspx?lan=1

ФИДЕ ТРЕНЕРИ СЕМИНАР Охрид, 02-03.09.2018.

Шаховската Федерација на Македонија во соработка со Шаховскиот Клуб Гамбит Ассеко Сее организира СЕМИНАР за ФИДЕ ТРЕНЕРИ во периодот од 02. до 03. септември 2018 во хотел Метропол, Охрид.

Време траењето на семинарот е 15 часовиво кој е вклучен и завршниот испит.

Распоредот на предавање е следниот:  Предавач на семинарот е ФИДЕ СЕНИОР ТРЕНЕР и Шаховски Велемајстор Georg Mohr (Словенија). Предавањата ќе бидат на српски јазик.

 

 

Котизацијата за семинарот изнесува 100 ЕУР во денарска противредност 6200 денари, за сите учесници на семинарот.

Износот може да се плати во готово или на сметка на Шаховскиот Клуб Гамбит Ассеко Сее,

жиро сметка:300-0000022589-72 

депонент: Комерцијална Банка

При пријавувањето треба да се пополни формуларот (FTS-MKD 2018-ID Card FTS-MKD 2018-ID Card.doc) со слика и кратка биографија и да се достави на eмаил: zorans@asseco-see.mk.

Линк за семинарот на сајт ФИДЕ е следниот

http://fide.com/component/content/article/15-chess-news/11106-fide-trainers-seminar-in-ohrid-fyrom.html

Контакт за сите информации како и можностите за сместување, можете да ги добиете кај Зоран Стојчевски
(070/247-247, zorans@asseco-see.mk). Прашања до предавачот можете да поставите на e-mail georg.mohr1965@gmail.com .

Линк до соопштението. https://chessmkd.mk/wp-content/uploads/2018/08/FTS-MKD-2018-ID-Card.doc

Претседател на ШФМ
Благоја Богоевски

 

 

70-годишнина на Шаховската Федерација на Македонија

Пред 70 години, на денешен ден – 19.08.1948 основан е Шаховскиот Сојуз на Македонија, денес Шаховска Федерација на Македонија. За Претседател бил избран Блаже Конески, вљубеник во шахот, а во исто време вонсериски лингвист, славист, прозаист, есеист, публицист, литературен историчар, протагонист во процесот на кодификацијата на македонскиот јазик и втемелувач на македонистиката.

Информации и резултати-XXVII Екипен Шампионат на Македонија за 2018 година

Почитувани,

Информации и резултати од XXVII Екипен Шампионат на Македонија за 2018 година  може да следите на следниот линк

Поздрав,
Иван Кочовски

Поважни линкови


Спонзори: