Предлог Календар за 2022

р.б. ПРЕДЛОГ КАЛЕНДАР НА ШФМ за 2022 година категорија тип темпо термин место
1 Преоден рок и регистрација на клубовите сениори март,септември
2 Опен Алкалоид сениори поед. Р,Б март
3 Державин поед. март
4 ШК Куманово (Бергер) жени поед. С прва половина на март
5 Европско првенство сениори поед. С 27 март-06 апр Словенија
6 Опен Квалитет млади поед. С 20 -24 мај
7 Првенство на Македонија за жени сениори поед. С 29 апр-07 мај
8 Првенство на Македонија сениори поед. С 29 апр-07 мај
9 Првенство на Македонија сениори поед. Р,Б 07 – 08 мај
10 Опен Гостивар сениори поед. Р мај
11 Етно село Тимчевски од 8-18 год поед. С 10 – 15 јуни
12 Првенство на Македонија од 8-18 год поед. Р,С 18-24 јуни
13 Светско првенство за слепи сениори екипно С 25 јуни -05 јули Македонија
14 2 Лига на Македонија мажи/жени екипно С 9-11 јули
15 Олимпијада сениори екипно С 26 јули-08 авг Русија
16 1 Лига на Македонија мажи/жени екипно С 11-17 авг
17 Балканско првенство – Млади и пријателство млади поед. С 19-23 авг
18 Европско првенство за жени сениори поед. С 20-31 авг Чешка
19 Опен Тетово сениори поед. С септември
20 Светско младинско првенство 14,16,18 поед. С 5-18 септ Романија
21 Езерска кралица млади поед. С 7-11 окт
22 Шаховски фестивал Езерска кралица млади екипно С септ/окт
23 Опен Скопје сениори поед. С 23 – 30 септември
24 Опен Скопје млади поед. С 23 – 30 септември
25 ЕКК мажи/жени екипно С 2-10 окт Австрија
26 Првенство на Македонија 8 и 10 екипно С октомври
27 Првенство на Македонија 12,14,16,18 екипно С октомври
28 Опен Прилеп сениори поед. Р октомври
29 Европско младинско првенство млади поед. С окт/ноем Анталија
30 Аматерско првенство на Македонија (Б.Конески) сениори поед. С 7-11 дек

Рангирање на клубови за ваучер систем 2022

рбр КЛУБ 1 2 3 4 5 6 7 8 СУМА РАНК
1 ШК АЛКАЛОИД 10 25 50 40 50 35 10 35 255 1
2 ШК ГАМБИТ АССЕКО СЕЕ 10 30 50 30 40 35 10 20 225 2
3 МШК ЦЕНТАР 10 10 50 40 50 35 10 10 215 3
4 ШК КУМАНОВО 10 20 35 40 50 35 10 5 205 4
5 ШК ПРИЛЕП 10 20 35 40 40 35 10 0 190 5
6 ШК ГОСТИВАР 6 10 5 30 30 35 10 0 126 6
7 ШК КАРПОШ 4 10 20 0 0 50 5 0 89 7
8 ШК БМ КИСЕЛА ВОДА 10 5 20 0 0 20 5 5 65 8
9 ШК АНПАСАН СЕШ 8 10 5 0 0 35 5 0 63 9
10 ГШК НЕГОТИНО 4 5 5 0 0 35 5 0 54 10
11 ШК СТЕВО ПАТАКО 4 10 20 0 0 0 5 0 39 11
12 ШК СТРУГА 8 15 5 0 0 0 5 0 33 12
13 ШК ФИШЕР 10 0 5 0 0 0 5 0 20 13
14 ШК ЛАСКЕР 4 5 5 0 0 0 5 0 19 14
15 ШК ТЕУТА 8 0 5 0 0 0 5 0 18 15
16 ШКЕНДИЈА 4 0 5 0 0 0 5 0 14 16
1 Шаховски Сојуз на Град Скопје 10 35 50 40 50 35 10 35 265 1
рбр Активни Спортисти 1 2 3 4 СУМА РАНК
1 Никола Николовски – ИМ 10 10 40 20 80 1
2 Емил Ристески – ФМ 10 10 40 20 80 2
3 Моника Стојковска – ВФМ 10 10 35 20 75 3
4 Тони Лазов – ИМ 10 10 30 20 70 4
5 Бојана Бејатовиќ 10 10 10 20 50 5
6 Филип Михов 6 10 10 20 46 6
рбр Шаховска Федерација на Македонија 1 2 3 4 5 6 7 8 СУМА РАНК
1 Шаховска Федерација на Македонија 30 20 50 10 30 25 40 50 255 1

ПРЕДЛОГ КАЛЕНДАР НА ШФМ за 2021 година

Предлог-Календар на ШФМ за 2021

ИНФОРМАЦИИ ЗА ТУРНИРИ ЗА 2020 година

2020-Одржани ДРЖАВНИ НАТПРЕВАРИ

2020-Турнири одржани во С. Македонија

2020-Меѓународни званични натпревари

Календар на ШФМ за 2020 година

Календар на ШФМ за 2020 година

Информација за сите турнири одржани во Република Северна Македонија во текот на 2019 година

·         Извештај за официјални државни Првенства на  во сите категории за 2019 година

·         Извештај за официјални меѓународни натпревари на кои учествувале претставници од ШФМ за 2019 година

·         Извештај за други турнири одржани во 2019 година

ШФМ ранг листа на клубови и спортисти – записник Комисија за Ваучер 2021

ОФИЦИЈАЛЕН ДОПИС – Реализација на Проектот Ваучер во спортот во

ШФМ-Ранг Листа Клубови и Спортисти-Записник Комисија за Ваучери

Извештаи за искористени Ваучери во спортот 2019

Finansiski_izvestaj_MSKCENTAR_2020

Finansiski_izvestaj_GAMBIT_2020

SK Prilep-vaucer AMS 2019

Карпош-Извештај за Ваучер 2019

Пропратно писмо до АМС за потрошени средства по Ваучер 2019

ШК АЛКАЛОИД Скопје Извештај за Ваучер 2019

Филип Панчевски-Извештај за искористен Ваучер 2019

Европски клупски куп на шампиони во Скопје 2021

За време на Европското шаховско првенство во Батуми, Грузија 2019, беше одржан состанок на комисијата на ECU за шаховски наптревари. На состанокот акламативно е донесена одлука за Европскиот куп на клупски шампиони во 2021 да се одржи во Скопје. Потсетуваме Претседател на комисијатата (https://www.europechess.org/commissions/events-commission/) e Претседателот на ШФМ, Благоја Богоевски.

Државно првенство 2019

Првенството на Северна Македонија се одржа од 20 до 28 Мај 2019, во Скопје, во хотел Континентал.

Шампион за 2019 година е Велемајсторот Кирил Георгиев со освоени 8,5 поени од 9 партии. Од останатите учесници најдобра игра прикажаа, а со тоа се стекнаа и со директно право на учество за наредната 2020 година  ИМ Филип Панчевски и ВМ Звонко Станојоски.

Сите поединости за турнирот може да ги видите и на следниот линк http://chess-results.com/tnr439859.aspx?lan=21&art=1&turdet=YES

На следниот линк е табелата: Првенство на Северна Македонија за 2019 конечна табела.

 

Поважни линкови


Спонзори: